Met een baby op vliegvakantie? 5 tips

In de aanloop naar de zomer, zo in het regenachtige-het-wordt-hier-nooit-warm-voorjaar, worden menig plannen gesmeed om voor het eerst als gezin te genieten van een all-in vliegvakantie aan een of andere exotische kust. De tijd dat je bagage bestond uit een tandenborstel, bikini en een wulpse strandjurk is al lang voorbij.

Hoe pak je dat nu aan, zo’n vliegreis en een verblijf in een hotel met een baby? Kind 1 was 10 weken toen we naar Turkije vlogen en nog eens 3 maanden later zat hij mee op het vliegtuig naar Tunesië. Ik deel graag 5 tips met jullie:

1. Neem je kinderwagen mee

tip1Denk aan romantische wandelingen over het strand, maar evengoed aan nachtelijke rondjes rond het zwembad omdat kindlief niet wilt slapen in een vreemd bed. Het hangt echter van je luchtvaartmaatschappij af of je je buggy moet inleveren bij het inchecken van de bagage of bij het instappen. Check dit zeker op voorhand. Wij stonden daar niet bij stil. Bijgevolg liepen we om 2 uur ’s nachts met een oververmoeide baby op de arm op Schiphol, ongeduldig wachtend op een vlucht die pas drie uur later zou vertrekken. Geen aanrader. Het brengt me wel naadloos bij tip 2:

2. Investeer in een draagdoek

tip2

Als je je kinderwagen al ingecheckt hebt, of het hotel heeft te smalle gangen en je kamer ligt op de vierde verdieping maar er is geen lift, dan is het fijn dat je kleintje rustig in een draagdoek zit. Het is veilig, geborgen en je hebt in ieder geval ook nog je handen vrij. Oefen het op voorhand thuis, anders zweet je je al kapot van het gesukkel met een veel te ingewikkelde lap stof.

3. Neem voldoende voeding mee van thuis, óók in je handbagage

tip3 (2)

Drinkt je baby flesvoeding? Neem dan voldoende poedermelk én water mee. Wij sleurden ons een breuk aan flessen Evian, maar zoonlief had in ieder geval geen last van krampjes en overgeven. Trouwens, ook al geef je borstvoeding, neem voor de zekerheid alles mee om een flesje klaar te kunnen maken. Wisseling van temperatuur en andere voeding kunnen rare dingen doen met je melkproductie. Ook als je kind al aan de fruit- en groentehapjes zit, kun je best een weekvoorraad kant-en-klaarmaaltijden meenemen. De lokale gerechten pureren, was bij ons niet altijd een succes en bovendien slaagde die van ons er in om steeds buiten de openingsuren van het buffet honger te krijgen.

4. Smeren smeren smeren

tip4

Een huizenhoog cliché, maar o zo belangrijk. Het is begrijpelijk dat je zelf graag in de zon zit, maar hou je baby zoveel mogelijk in de schaduw. Smeer zonnecrème van een belachelijk hoge factor, zelfs al ligt hij prinsheerlijk een dutje te doen onder de parasol. Trouwens, hippe zonnehoedjes staan ook nog eens leuk op de foto’s!

5. Heb geen al te hoge verwachtingen

tip5bis

Het kan perfect, vliegen en op hotel met een baby, maar het is vermoeiend. Verwacht je niet aan een reis zoals in ‘de goede oude kinderloze tijd’. Als je baby thuis slecht slaapt, dan is dat op vakantie niet anders. Been there, done that. Geef hem de tijd om te bekomen van het vliegavontuur en te wennen aan de hogere temperaturen. Geniet van elkaar en leef een week in de laagste versnelling.

Welke nuttige tips hebben jullie over dit onderwerp? Wat is jullie favoriete vakantieland om met (jonge) kinderen heen te gaan?

Related Posts

7 Comments

  1. Hier ook gevlogen met babytjes :- . En is inderdaad anders op vakantie gaan, en geniet je op een andere manier. Als alles goed gaat vertrekken we eind deze mnd met onze 5 kids op vliegreis naar Griekenland. Jongste zal dan net 1j zijn en de oudste 8. Er gaat nog koppel mee met hun 2 kids. Spannend met 4 volwassenen en 7 kids. Onze batterijen zijn leeg na een week, maar als kinderen genieten , genieten wij ook 🙂 🙂

  2. Goede tips. Met een baby op vakantie gaan is niet altijd makkelijk, maar wel superleuk natuurlijk! Zo doet je baby gelijk allemaal nieuwe indrukken op wat erg positief kan zijn voor de ontwikkeling.

    1. Haha,inderdaad! Op alle foto’s (behalve de eerste) was ik zwanger van Kind 2, zo’n 11 weken ongeveer. En ik maar moe zijn, en Kind 1 maar niet willen slapen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: