De gouden raad van Tante Annelore: een eerste zwangerschap

Nu we toch helemaal in de baby-sfeer zitten met de kleine Charlotte van Kate en William, vond ik het tijd om mijn 5 gouden tips om een eerste zwangerschap goed door te komen op een rijtje te zetten.

1. Geef toe aan je vermoeidheid

De eerste 12 weken kun je moe zijn. Dan bedoel ik niet ik-ben-te-laat-naar-bed-gegaan-moe, maar echt uitgeput. Ik werkte in die tijd nog als vertegenwoordiger en kon de keren dat ik langs de kant van de weg in de auto een dutje deed niet meer bijhouden. Soms overviel de vermoeidheid me zo, dat ik bij het tankstation op 500m van ons huis moest stoppen. Verzet je er niet tegen. Het gaat ook echt weer over na 12 weken, geloof me.

2. Zoek een goede gynaecoloog

Echt slechte gynaecologen zullen er wel niet zijn, ze hebben tenslotte hun diploma gehaald. Het is echter wel belangrijk dat je iemand kiest waar je je prettig bij voelt. Gedurende ruim negen maanden zul je maandelijks of vaker op zijn onderzoekstafel liggen. Wel zo fijn als je je op je gemak voelt dan.

3. Stel een planning op

Ok, dit is echt een tip voor van die overdreven planmatige types zoals de Wederhelft en ikzelf, maar die zullen er nog wel zijn. Toch? Of zijn wij echt zo’n neuroten?

Wij regelden alles in een vroeg stadium van de zwangerschap. Met alles bedoel ik dan ook echt alles : de keuze van de geboortekaartjes, aanschaf van de babykamer, keuze van peter en meter,…  Wij vonden het fijn alles te kunnen afvinken op de lijst, dat zorgde voor rust. Rust die ervoor zorgde dat we de rest van de zwangerschap vlekkeloos doorliepen.

4. Leef gezond, maar overdrijf niet

Ik ga geen volledige topic wijden aan niet roken en drinken tijdens de zwangerschap. Ik ga er van uit dat iedereen tegenwoordig weet wat voor risico’s dit met zich meebrengt. Waar ik het wel over wil hebben, zijn groenten. Het wordt afgeraden rauwe groenten te eten, in verband met het risico op toxoplasmose. Maar echt, als je zelf je groenten koopt en wast, dan is er niets aan de hand. Ontzeg jezelf geen 9 maanden een gezond slaatje, dat is nergens voor nodig. Het is in mijn ogen wél een goed idee om dat slappe blaadje sla en die verlepte worteltjes op de rand van je nasi-schotel of tussen je pita te laten liggen.

5. Stel je niet aan en geniet

Je bent zwanger. Niet ziek. Dus nee, als je net zwanger bent, is er geen enkele reden om niet mee te helpen met de afwas. Ja, zo zijn er echt.  Er circuleren honderdduizenden horrorverhalen over miskramen, vroeggeboortes en andere ellendige dingen die tijdens je zwangerschap kunnen gebeuren. Negeer ze zoveel mogelijk. Een zwangerschap verloopt in oneindig veel meer gevallen vlekkeloos, maar daar wordt niet over gepraat.

Er is ook geen enkele reden om je wederhelft om 2 uur ’s nachts uit bed te schoppen om een pak friet te halen. Hij heeft ook zijn nachtrust nodig en trouwens, van al die vettigheid krijg je toch alleen maar last van brandend maagzuur.

Maar bovenal, geniet. Je bent maar één keer voor de eerste keer zwanger. Je kunt het maar één keer zo bewust beleven (althans, zo heb ik het toch ervaren). Wanneer er al een of meerdere kindjes rondlopen, sta je niet meer zo lang stil bij bijvoorbeeld het eerste schopje,…Simpelweg omdat je je aandacht moet verdelen, niet omdat je het minder belangrijk vindt.

Dit is mijn persoonlijke lijst, dus zeker geen absolute waarheid. Ik besef maar al te goed dat genieten relatief is als je de eerste maanden of langer last hebt van misselijkheid of andere kwalen. Bedenk gewoon dat er je miljoenen vrouwen voorgegaan zijn en als zij dit konden, jij dit zeker ook kan!

Hebben jullie nog gouden tips voor vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn?

Related Posts

5 Comments

  1. Superlieve blog! Bij mij lag het lichtjes anders. Maar ik ben geen referentie en eerder iemand die je liever niét vraagt hoe ze haar zwangerschappen heeft beleefd… Niet voor de kwaaltjes of de ik-laat-me-bedienen (die mogelijkheid was er gewoon niet met weinig aanwezige wederhelft) maar wel voor de angst die zo’n zwangerschap met zich meebracht. Maar ach, dat zijn de uitzonderingen ;). Ik lieg me dus ook te pletter als jonge, naïeve zwangelingen me ervaringen komen vragen: ‘ja hoor, rooooooze wolk’ ;). Waar ik wél niet over lieg, is over de niet-zo-roze-wolk na de geboorte, dat daar een planning wordt gemaakt over al dan niet bezoek, hoe je kan geholpen worden, kraamhulp etcetc… soit, da’s voor de volgende post zeker 😉

    1. Liesje, iedere situatie is anders en valt te verklaren he.het lijkt me volstrekt logisch dat jij minder onbevangen in de zwangerschap stond. Ik had het meer op de prille zwangeren die hun zwangerschap plots aanwenden als excuus om 9 maanden op hun wenken bediend te worden zonder dat daar enige reden toe is.
      En idd, de “hoe overleef ik de eerste weken” is voor een volgende post 🙂

  2. Misschien zijn er geen slechte gynaecologen maar wel gynaecologen die het allemaal weinig blijkt te boeien. Ah plannen…mee eens: dat geeft zeker rust. Nog een belangrijke tip: mijd stress

  3. Mijn gouden raad: laat iedereen zijn zegje doen en pik van ieder mee wat jij belangrijk vindt. Ik werd door alle tantes overladen met hoe het wel moet en hoe niet, tot ik er gewoon gek van werd. Kies zelf waar je je goed bij voelt en geniet, geniet, geniet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: