Over stoemp en zo

In week twee van de #boostyourpositivity challenge van Danone mogen we bloggen rond het thema “Energy & Positivity”.

Waar krijgt een mens energie van? Eten! Hoewel eten met vier peuters en kleuters een ware beproeving kan zijn, mag het gezegd worden, onze kinderen zijn goede eters. De ene dag al wat beter dan de andere, maar kom, daar gaan we niet moeilijk over doen.

Ons geheim? Stoemp.

Voordelen:

1/ De kinderen eten echt iedere groentensoort als we die in “stoemp-vorm” voorschotelen. Groene groenten vallen allemaal onder de noemer broccolistoemp  en de rest, ja dat lijkt op wortelstoemp, of zoiets.

2/ Het is snel klaar. Groenten schoonmaken en aardappelen schillen, in een grote pot op het vuur en klaar!

3/ Weinig afwas, het ultieme eenpansgerecht. Met voorsprong het grootste voordeel.

Eten wij dan alleen gepureerde dingen? Nee hoor. We proberen een evenwicht te vinden tussen wat de favorieten van de kinderen zijn, wat onze voorkeur wegdraagt en nieuwe dingen. Nieuwsgierig? Hierbij een blik op ons weekmenu:

Maandag: Quesadillas met een twist. De twist bestond uit een mix van leftovers uit de ijskast: hardgekookte eitjes, een prakje aardappelen dat ik opbakte, komkommer, kerstomaatjes, rozijnen en Zwan-worstjes. Niet bijster hoogstaand, wel lekker.

Dinsdag: Aardappelen met rode kool en fishsticks. Hoewel de combinatie nog steeds vraagtekens bij mij oproept, is dit een van de enige gerechten waarbij ik (drie-)dubbele porties voorzie voor al onze kinderen.

Woensdag: Tijd voor iets nieuws, dus voor het eerst freekeh gegeten. Geef toe, iets met zo’n coole naam moet toch ook gewoon lekker smaken? En inderdaad, we vonden het alle zes heerlijk.  Bij de freekeh aten we verse spinazie, opgebakken in de wok met look en pijnboompitten en een stukje kip.

Donderdag: Zelfgemaakte lasagne. Nog zo’n stiekeme groentenboost waar heel ons gezin blij van wordt.

Vrijdag: Aardappelen met spruitjes en biefstuk, waarbij de aardappelen en spruitjes met kaassaus in een ovenschotel verdwijnen. Comfort-food op vrijdagavond na een drukke week.

Zaterdag: Pizza. Geen diepvriespizza, maar zelf gemaakte. Als de kinderen die zelf mogen beleggen, dan lusten ze plots wel champignons. Gegarandeerd succes dus.

Zondag: Wortelstoemp met worst. Geen uitleg bij nodig. Dat zal smaken na al het carnavalgeweld!

Verder leven we hier voor een groot stuk op fruit, heel veel zuivel in alle mogelijke vormen en monkey platters  – waarover morgen meer – . We zitten volop in de ontdekkingsfase van het “powerfood” en dat bevalt erg goed. Zondigen doen we liefst met chips en chocolade en we zijn ook niet vies van een speciaal biertje in het weekend.  Dat laatste geldt weliswaar alleen voor ons en niet voor de kinderen 🙂

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: