5 vaak gestelde vragen over onze emigratie

We kregen heel wat vragen over onze emigratie en die krijgen we nog steeds. In het begin vooral van familie en vrienden, ondertussen vooral van onbekenden via social media. Jullie zijn nieuwsgierig beste lezers en dat vinden we alleen maar tof. Om niet iedereen via een privé berichtje te moeten antwoorden, vandaag een antwoord op de 5 vaakst gestelde vragen over onze emigratie.

Waren jullie niet gelukkig in België?

Maar jawel, wij waren absoluut gelukkig in België. Er was niets wat ons tegenzat, onze emigratie is dan ook zeker geen vlucht voor het een of het ander (want die vraag kwam ook best vaak voorbij). De keuze om in het buitenland te wonen, is een positieve keuze. Het is het maximale halen uit dat ene leven dat we hebben en dromen waarmaken in plaats van er alleen maar over te praten. Ons leven in België was heel goed, maar we hadden het gevoel dat er meer uit te halen was. Nu we hier wonen, weten we dat dat buikgevoel absoluut klopte. Sommige mensen wachten tot hun pensioen om naar Spanje te verhuizen, bij Ibiza Estates bijvoorbeeld. Wij kozen er voor om niet tot ons pensioen te wachten en nu al die droom waar te maken. Weliswaar niet in Spanje, maar in Oostenrijk.

trots

Hoe kunnen jullie dit betalen?

Awel, door te werken, net zoals de meeste mensen. Je hoeft geen zak geld te hebben om te kunnen emigreren, maar het is natuurlijk wel een must om werk te hebben. Net zoals in België moet er ook brood op de plank komen en ook hier moet je dat – o verrassing – gewoon kopen. We zijn verhuisd naar Oostenrijk met de droom om hier ooit een pension uit te baten, niet om hier te komen rentenieren. Bovendien zijn we hier niet op vakantie, dus we werken gewoon. Rob werkt bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak, ik werk vanuit huis als freelancer voor verschillende opdrachtgevers.

Tuurlijk kost emigreren geld, maar dat kost verhuizen binnen hetzelfde land ook. Laat het financiële plaatje je dus niet tegenhouden om te emigreren, maar sta er dan wel voor open om om het even welke baan aan te nemen in het begin. Het is niet alleen een financiële zekerheid, het helpt ook gigantisch om in te burgeren en om te netwerken. Alleen maar voordelen dus.

En wat als jullie spijt krijgen?

We gaan er sowieso van uit dat we geen spijt krijgen, daarvoor voelt het hier te goed. Mochten we toch ooit het gevoel hebben dat we hier in Oostenrijk niet meer op onze plaats zitten, dan is het tijd voor een nieuw avontuur. Er is toch zo’n cliché van “beter spijt hebben van wat je gedaan hebt, dan spijt hebben van wat je niet gedaan hebt”? Ik heb het al vaker gezegd: in al die clichés zit zo veel waarheid!

Zijn jullie niet eenzaam?

Nee. Sowieso zijn we met z’n zessen en twee honden, dus eenzaam zijn we nooit. We zijn een (h)echt team, dat waren we in België ook al, maar we investeren nu nog meer in quality-time samen. Ondertussen hebben we hier allemaal al een aantal vrienden gemaakt. Zowel mensen die hier al lang wonen en ons tijdens de hele voorbereiding ook al met raad en daad bijstonden, als mensen die we hier ontmoet hebben. Het voordeel van 4 schoolgaande kinderen te hebben, is dat je heel snel mensen ontmoet en contacten legt via de kinderen. We spreken af, we facetimen met familie en vrienden en de kinderen hebben al regelmatig speelafspraakjes met klasgenoten. Ons sociaal contact is momenteel een mengelmoes van Nederlanders, Belgen, Oostenrijkers, Hongaren, Italianen en Duitsers, hoe waardevol is dat!

Ja, af en toe worden de vriendjes uit Gierle gemist. Vooral wanneer er voetbal op tv is, wanneer er iets gebeurt wat herinneringen oproept of wanneer er toch eens een moeilijk dagje is. Dat is niet erg en ook volstrekt normaal.

Waarom Oostenrijk?

Het begon allemaal met mijn liefde voor de bergen, die ik al heel snel doorgaf aan Rob. We brachten heel veel vakanties door in de bergen, in het begin vooral in Frankrijk. Dat was leuk, maar niet om er te wonen. Toen kwamen we in Sud-Tirol in Italië en in Oostenrijk. BAM. Geen haar op ons hoofd dat er nog aan dacht om naar Frankrijk op vakantie te gaan en we leerden steeds meer plekjes in Oostenrijk kennen. Vorig jaar werden we nog meer verliefd op het land. Niet alleen de rust en de natuur, maar ook de mensen en de algemene mentaliteit. Verhuizen naar Oostenrijk voelde voor ons dan ook echt als thuiskomen.

karinthië
De eerste keer Karinthië in 2017. Wisten we toen veel dat we 4 jaar later op ongeveer een half uur rijden van deze plek zouden wonen 🙂

 

 

 

Mochten jullie nog vragen hebben, stel ze gerust. We beantwoorden ze heel graag.

 

 

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: