De suiker wake-up call #4: het ontbijt

Ontbijt, ik ben er wel fan van. Tenminste, als het zo’n heerlijk uitgebreid buffet is. Je weet wel, met een gebakken eitje, spek, brie, zalm en een stukje oude kaas. Beginnen jullie ook al te watertanden? Ik in ieder geval wel als ik er aan denk.

Het dagdagelijkse ontbijt, daar heb ik wat meer moeite mee. Om zes uur ’s morgens, dan toveren wij geen heel buffet te voorschijn natuurlijk. In het verleden kwam het er op neer dat we vaak een boterham met choco of een kommetje cornflakes aten. Niet creatief, niet verrassend en vooral niet echt gezond.

Benieuwd wat we hier aan deden?

1. Fruit

We proberen telkens fruit of groenten in ons ontbijt te verwerken. Dit hoeft helemaal niets bijzonders te zijn. Denk aan een kommetje druiven, wat noten of een appel in partjes. Kerstomaten en schijfjes komkommer doen het hier ook altijd goed.ontbijt , hello fresh

2. Bruin brood

Onze kinderen zijn verzot op wit tijgerbrood. Op zich niets mis mee, maar de voedingswaarde ligt aan de lage kant, waardoor ze er veel meer van aten. Bijgevolg aten ze dus ook veel meer (zoet) beleg. Nu wisselen we het wit brood af met stevig donker brood en dat bevalt erg goed. Roggebrood, meergranenbrood, tijgerbrood,… de afwisseling doet wonderen.

3. Muesli

We beperken het eten van de mierzoete cornflakes. Op schooldagen bieden we muesli aan. Absoluut nog niet suikervrij, maar met minder dan de helft zoveel suiker als in wat we voorheen aten. Bovendien is het, net als met het meergranenbrood, een pak voedzamer, dus hebben ze er ook minder van nodig én het geeft langer een verzadigd gevoel.

4. Yoghurt

Onze kinderen houden van yoghurt. Ik niet. Iets met een trauma van toen ik op 15-jarige leeftijd mijn wijsheidstanden operatief liet verwijderen en noodgedwongen twee weken leefde op yoghurt. We kopen nu ongezoete yoghurt en die mogen ze ‘versieren’ met stukjes fruit en noten. Een schot in de roos bij twee van de vier kinderen.hello fresh, ontbijt, noten

5. Water of melk

We drinken water, melk of thee bij het ontbijt. Geen chocomelk of fristi, maar gewoon melk. Geen thee met suiker, maar gewoon thee. Dat deden we altijd al trouwens, alleen als we ergens bij vrienden of familie gingen ontbijten werd er wel eens tegen gezondigd. Het is niet alleen goed om water te drinken bij het ontbijt, het zorgt er ook voor dat je al een belangrijke hoeveelheid vocht binnen hebt voor dat je aan de drukke werk- of schooldag begint.

6. De ontbijtbox

Wat je ook kunt doen, is af en toe eens een ontbijtbox bestellen. Er zijn ondertussen verschillende aanbieders van ontbijtboxen op de markt, maar wij mochten die van Hello Fresh testen. Eerlijk gezegd vreesde ik voor ingewikkelde recepten die veel te veel tijd in beslag zouden nemen. Ik kook graag, daar niet van, maar ’s morgens moet alles vooral vlot en eenvoudig verlopen. Bij Hello Fresh weten ze dit. Onze box bevatte ingrediënten voor 3 dagen ontbijt en ik was blij verrast.  Drie dagen na elkaar hadden we een snel ontbijt, dat bovendien gezond was én door onze kinderen heel erg gesmaakt werd.

Een van de drie receptjes wil ik graag delen met jullie, namelijk dat van de bananenpannenkoeken. “Pannenkoeken? ’s Morgens?” Toen ik het fotootje zag, zakte de moed me al in de schoenen. Pannenkoeken maken, dat is iets waar voor mijn gevoel te veel tijd in kruipt ’s morgens vroeg. Tot ik het recept las. Per banaan neem je 2 eieren en that’s it. Je mixt de bananen en de eieren in de blender en je beslag is klaar. Daarna bak je het beslag, net zoals bij gewone pannenkoeken, in een anti-kleefpan tot beide zijden goudbruin zijn. Wij bestrooiden de pannenkoekjes met kaneel. Op de eerste pannenkoek deden we nog wat honing, maar al gauw proefden we dat dit niet eens nodig was, zo luchtig en lekker van smaak waren ze. Kortom, een receptje om te onthouden!hello fresh, bananenpannenkoeken

De andere dag aten we yoghurt met blauwe druiven en lijnzaad, de laatste dag stond er een smoothie van op het menu. Echt super lekker!

hello fresh, smoothie

Voorlopig zijn we dus best wel tevreden over onze nieuwe ontbijtgewoontes. De suikervrije of -arme alternatieven zijn ondertussen een vaste waarde geworden aan de ontbijttafel. Door het uittesten van de ontbijtbox hebben we ook nieuwe inspiratie opgedaan en maken we ook al eens een smoothie of die heerlijke bananenpannenkoekjes. De box wordt geen wekelijkse vaste waarde ten Huize CompleetGeluk, maar we hebben besloten om hem toch af en toe eens te bestellen, kwestie van onze ontbijtmomenten toch gevarieerd en verrassend te houden.

Daarnaast zijn we wat op zoek naar gezondere alternatieven voor het zoete broodbeleg. We zijn helemaal enthousiast over een Nederlands merk dat suikervrije choco, pindakaas en amandelpasta op de markt brengt, maar daarover in november meer.

En jullie, hoe ontbijten jullie? Snel een kop koffie in de auto of gezellig met de kinderen aan tafel, glaasje fruitsap en een eitje er bij? Deel gerust hoe jullie ideale ontbijt er uit ziet en wat jullie doen om de dag toch iet of wat gezond te beginnen.

 

 

Related Posts

3 Comments

 1. Mijn ontbijt is een kiwi, een kom overnight oats (havermout met iets van plantaardige melk en wat kaneel, dus geen extra suiker) en een grote tas thee. Ook ongezoet.
  Ik probeer Emil ook gezond te doen ontbijten. Hij eet net als mij elke ochtend een kiwi (imitatiegedrag, you know) en een bruine boterham (we hebben nooit wit brood in huis) met meestal zoet beleg als choco of confituur, soms eens kipfilet. Ik probeer wel te matigen in het suikerrijke smeersel maar natuurlijk heeft een kind wel wat suiker nodig… Hij drinkt melk of water. In het weekend komt er al eens chocomelk op tafel of fruitsap, maar eigenlijk vraagt hij daar ’s morgens niet naar.
  Conclusie: het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag en ik vind het nog vrij doenbaar om mijn kind ’s morgens gezond te laten eten 🙂
  Jullie doen dat ook wel goed zeg!
  Die pannenkoeken heb ik ook al eens gemaakt. Lekker he!

 2. Ik ontbijt meestal met havermout aangemaakt met magere melk, een stukje fruit in en een klein schepje hagelslag erdoor.
  Daar drink ik meestal thee bij, zonder suiker. Of ik eet bruin brood als ontbijt met kaas en zoet beleg.

 3. Mmm, klinkt allemaal wel lekker hoor! Nina drinkt nog een flesje melk en daarna een kleine boterham met pindakaas (van Calvé, zonder suiker). Ik drink melk en fruitsap en eet natuuryoghurt (bulgaarse volle yoghurt – die is lekker en niet zuur zoals magere) met muesli. In het weekend eet ik wel graag bokes bij het ontbij. eerst een hartige en dan een zoete. Pindakaas met schijfjes banaan vind ik heel lekker. Ik ben heel blij dat Nina ook graag pindakaas lust, het is veel gezonder dan elke dag choco.
  Amandelpasta kocht ik ook al eens maar daar was zo weinig smaak aan (verkeerd merk?) dat ik hem in curryschotels verwerkt heb… was niet te eten op de boterham.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: