CompleetGeluk gaat op vakantie #3: Maar het is wel ver natuurlijk…

IMG_5346Skiën doen we in Frankrijk, in de Alpen. Gezellig, vertrouwd, min of meer sneeuwzeker. Wel ver rijden. 1004km om precies te zijn.  Een ellendig eind dus, vooral met en voor de kinderen.

Maar zo’n rit hoeft geen beproeving te zijn. Met wat goede voorbereiding kun je er zelfs iets leuks van maken!

1/ Plan voldoende tijd in om de reis te maken

Toen we nog  kinderloos waren, sprongen we om 3 uur ’s nachts in de auto en reden we zo lang mogelijk door. Af en toe een snelle sanitaire stop en ’s middags een broodje eten, dat waren de enige pauzes die we moesten maken. Doe.Dit.Niet.Met.Kinderen.  

Wat bij ons de succesformule is gebleken, is een dag eerder vertrekken en de reis over twee dagen spreiden.  De eerste dag rijden we zo’n 650 kilometer en overnachten we in een huurappartementje. Op de terugweg doen we net hetzelfde, alleen laten we ons dan een nachtje op hotel verwennen!

Het voordeel is dat je niet midden in de nacht moet vertrekken, maar dat je rond 6 uur in de auto stapt.  Je moet de kinderen dus niet slaapdronken uit hun warme bedje halen, maar vertrekt wanneer ze net wakker zijn. Althans die van ons.  

opvakantieindeauto

Dit systeem is trouwens niet alleen voor de kinderen fijn. Ook voor de volwassenen is het een erg pittige dag als je om drie uur ’s morgens al achter het stuur kruipt.

2/ Las voldoende pauzes in

… want maak je geen illusies, ‘snel even plassen’ met 4 kinderen, dat lukt niet. Met slechts 650 kilometer af te leggen op de eerste dag, heb je de nodige rust om regelmatige pauzes in te lassen. Wij stoppen om de 2,5 uur. We hoeven dan ook niet te stressen of te haasten. De kinderen krijgen de tijd om te spelen (leve de Aires in Frankrijk!), we kunnen er een hapje eten en met een fris hoofd stappen we allemaal weer de auto in.

opvakantietussenstop in.opvakantietussenstop2

3/ Zorg voor comfortabele kledij

Onze kinderen trekken een jogging aan. Ziet er niet fashionable uit, maar dat hoeft ook niet als je de hele dag in de auto zit. Geen knellende knoopjes of stugge jeansbroeken als je een hele dag in de auto zit.  Wij trekken ze ook steeds slofjes aan. Als je gaat voor sloffen met een harde zool, dan kunnen ze zo ook het wegrestaurant binnenlopen. Lekker makkelijk!

4/ Leg hun knuffel/tut/dekentje binnen handbereik

Als de kinderen na verloop van tijd toch moe worden, is het fijn dat ze hun lievelingsknuffel of tut bij de hand hebben. Die van ons hebben ook elk hun eigen favoriete fleecedeken. Handig om hen onder te stoppen, maar ook fijn om als kussentje te gebruiken als ze even willen slapen.

5/ Voorzie auto-proof speelgoed

De tijd gaat eens zo snel als kinderen iets te doen hebben. Aanraders? Magische tekenborden, stickerboeken en prentenboekjes. Kwartet is een topper en dit jaar gaat ook “Krokodil met Kiespijn” mee. Een review van dit spel lees je vrijdag op de blog.

6/ Bedenk wat auto-proof spelletjes

Dit jaar maakte ik een ik-zie-ik-zie-wat jij niet ziet boekje voor de twee oudsten. Zo kunnen ze onderweg kleine opdrachtjes vervullen.  Wat er in dat boekje staat en hoe je het maakt, dan zie je morgen (donderdag) op de blog.

7/ Eten en drinken

Voorzie water in een hersluitbare fles. Niets dan voordelen. Ze drinken kleine slokjes, als ze per ongeluk morsen dan kleeft niet de hele boel en ze zitten na een halve fles niet stijf van de suiker stuiterend in hun autostoel.

Hetzelfde geldt voor kleine tussendoortjes. Cake kruimelt te veel, lolly’s zijn te plakkerig, chocolade smelt.  Wij gaan dus voor letterkoekjes en appels.

8/ De cadeautjestas

In de cadeautjestas zitten een paar pakjes die ze onderweg krijgen. Dat zijn heel simpele dingen, zoals bijvoorbeeld een stuiterbal of een stickervelletje. Het helpt perfect om de sfeer weer wat op te krikken na een aantal uur.

9/ Ga als het nodig is, even mee achterin zitten

Het ideale moment om een verhaaltje voor te lezen en wat bij te praten. Vooral als je, net als wij, twee kinderen hebt die op de derde rij zitten, is dit belangrijk. Je hebt anders immers totaal geen mogelijkheid tot interactie met hen.

10/ DVD-schermen en tablets

De laatste oplossing als je alle andere tips al afgevinkt hebt.  DVD-schermen zijn geweldig. Leen bij vrienden een paar ‘nieuwe’ films en je kroost is voor 60 tot 90 minuten volledig in de ban van het scherm.

Idem voor de tablet. Download een aantal spelletjes die ook offline beschikbaar zijn en ze zijn ook weer afgeleid. Wij doen het niet meer omdat onze kinderen er erg slecht op reageren als ze moeten stoppen met spelen, maar misschien is het voor jullie kinderen een perfecte oplossing.

 

En vooral, blijf zelf rustig. De vakantie begint op het moment dat je de voordeur achter je dicht trekt!

 

Hebben jullie nog tips om een lange autorit leuker te maken?

 

 

 

 

 

 

Related Posts

5 Comments

 1. Het “ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet” boekje vind ik een leuke tip. Wij spelen ook soms een variant op “Wie ben ik?”, waarbij ze een bekend persoon of familielid bedenken en de anderen dan moeten raden wie het is. Kan je vrij vlot al rijdend meespelen.

 2. hier net wel tevreden om gewoon ’s nachts te vertrekken 🙂
  in augustus gaan we het normaal terug op die manier doen, benieuwd hoe het zal gaan met 5 kinderen mee … laatste keer zover was met 3 kinderen + eentje in mijn buik

 3. Leuke tips 🙂

  Hier zijn luisterverhaaltjes een succes en natuurlijk ook kindermuziek, zeker ook die met “bewegingen” erbij (de wielen van de bus en consoorten) ook in de auto kan Giel dan wat energie kwijt 😉

  En raadspelletjes doen we ook: “Ik ben grijs en heb een lange slurf. Rara, wat ben ik?” (Moeilijkheidsgraad stijgt langzaam maar zeker)

 4. Nuttige tips! Daar kan ik niet veel meer aan toevoegen…
  Die cadeautjestas ga ik misschien ook eens introduceren, lijkt me wel leuk!
  De ipad ligt vooraan bij mij, ik haal hem ook pas uit als het echt nodig is maar hij brengt toch soelaas.
  Wij vertrekken wél vroeg, rond 4u normaal. Wij rijden wel in één keer door, dat is een gewoonte… Het is inderdaad vermoeiend maar met één kind op de achterbank is het doenbaar. Ik kan me voorstellen dat het met 4 kids andere koek is dus ik begrijp jullie keuze om de rit over 2 dagen te spreiden.
  Ik vind stoppen aan de Aires in Frankrijk ook zo leuk, altijd zo gezellig daar! Jammer genoeg heb ik een vriend én schoonvader (de 2 chauffeurs) die het liefst van al zo weinig mogelijk stoppen… Gelukkig zijn ze daarin een beetje veranderd sinds Emil meereist, omdat ze wel beseffen dat dat ventje af en toe eens goed “zijnen beer moet kunnen loslaten” gelijk we zeggen 🙂

 5. ik zeg altijd op voorhand: “we gaan heeeeeeel lang moeten rijden” en dan vergelijk ik met onze Oostenrijk-reis van twee jaar geleden (1250km) –> even lang, langer of minder lang. Deze zomer gaan we gelukkig maar 280km ver 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: