Iedere dag Knutseldag #4: Luiewijvenkoekjes

“Mama, deze middag gaan we koekjes bakken he?” De vraag is eigenlijk niet echt een vraag maar meer een stille eis. 

Bakken, ik hou er van. Heel je huis gevuld met de geur van koekjes of cake. Stiekem de eerste kruimels oppeuzelen en een plakje eten van de nog warme cake. Ik geniet ook van het deeg maken. Met je handen door de boter, de bloem en de eieren gaan. Van losse ingrediënten een mooi glad deeg maken, Het is rustgevend. Het kan in sommige omstandigheden zelfs iets sensueel hebben.

Terug naar de realiteit. Deeg maken met kinderen is niet rustgevend en al zeker niet sensueel. Deeg maken met 4 kinderen is coördineren, delegeren, met volle teugen genieten en het slagveld iet of wat beperkt proberen houden.

Af en toe heb ik daar helemaal geen zin in. Geen zin in een keuken vol opdwarrelende bloem en een kapot gevallen ei op de grond.

Dillemma.  Geen koekjes en teleurgestelde kinderen of wel koekjes maar een moeder met even geen zin en energie en bijgevolg ook veel minder geduld?

Ha! We zouden onszelf niet zijn mochten we daarvoor geen oplossing gevonden hebben. Kant-en-klaar deeg. Het ligt hier ondertussen standaard in de ijskast. Ik koop altijd het zanddeeg van Herta, omdat ik dat het lekkerst vind.

Hoewel onze kinderen het proces van het deeg maken ook leuk vinden, is voor hen het leukste onderdeel de koekjes uitsteken. Kind 2 kreeg een paar jaar geleden van haar meter een doos met verschillende vormpjes en die worden op zo’n momenten enthousiast gebruikt. Het kant-en-klaar deeg haal je uit de verpakking, rol je open en ze kunnen aan de slag. Makkelijker kan het niet zijn. Beschouw het als een activiteit met eetbare boetseerklei.

LUIEWIJVENkoekjes

 

Mocht je eerder een cake-persoon zijn, dan kun je het jezelf nog makkelijker maken. Haal in de supermarkt een verpakking voorverpakte muffins of cakejes en laat je kinderen die versieren.

LUIEWIJVENglitterstiftenWij versieren hier altijd met de glitterstiften van Dr. Oetker en ook de chocoladedip van hetzelfde merk mag niet ontbreken.

LUIEWIJVENcakejesroeland

Die glitterstiften zijn vooral leuk, de chocoladedip is ook nog eens echt lekker én zolang de chocolade niet gestold is kun je er andere versieringen zoals hagelslag of nootjes in vastkleven.

LUIEWIJVENdroetker

Luiewijvencakejesresultaat

Is dit nu een hoogstaande creatieve activiteit? Nee.

Is het leuk? Absoluut. Goed voor zeker een half uur creativiteit en daarna nog een middag plezier met het opeten.

Is zelfgebakken lekkerder? Uiteraard, maar soms primeren rust en gemak en ook daar is niets mis mee.

Bakken jullie weleens koekjes of iets anders met de kinderen? Wat is jullie succesrecept?

 

 

 

Related Posts

3 Comments

  1. Dit zocht ik! Ik kon nergens vinden of het wel “legaal” was om zanddeeg van Herta te gebruiken voor koekjes. Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht? Ik heb een hekel aan deeg maken. Het lukt prima maar het duurt zo lang, en is zo een gedoe en afwaswerk. Alleen al bloem uitstrooien en constateren dat het deeg te hard of te vettig is is vreselijk. Kost ook wel wat. Ik denk dat Herta goedkoper is. Bedankt voor de tip, ik ga naar de winkel! Royal icing is het enige dat ik leuk vind aan koekjes dus het deeg kan me gestolen worden 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: