Luizen, kriebelende ondingen!

Luizen. Je hoort er nooit over, tot het moment dat je schoolgaande kinderen krijgt. Tenminste, hier is dat toch zo. Het schooljaar is in september nog maar een paar dagen bezig en er zit al een briefje in de boekentassen dat er luizen in de klas gesignaleerd zijn. We bleven er tot nu toe van gespaard, gelukkig. 

Maar wat kun je eigenlijk doen om luizen te vermijden?

Wissel geen mutsen en sjaals uit. Hetzelfde geldt voor borstels, kammen en haarspeldjes. Luizen kunnen 2 dagen overleven, dus worden zo heel makkelijk overgedragen.

Controleer je kind regelmatig, i.e. om de paar weken, op luizen. Je controleert het best tussen de haren achter de oren en in de nek. Een luis is ongeveer de grootte van een sesamzaadje. Ontdek je doorzichtige puntjes die aan de haren kleven, dan zijn dat de neten.

Luizen ontdekt, wat nu?

Controleer ook de andere leden van het gezin en breng de mensen uit de directe omgeving van je kind op de hoogte. Denk hierbij aan de juffen, de oppas en eventueel opa’s en oma’s als die regelmatig oppassen.

Er zijn verschillende methodes om luizen te bestrijden. Er is de nat-kam-methode, waarbij je de luizen en neten met een luizenkam uit de haren kamt. Heel eenvoudig, maar behoorlijk tijdrovend, vooral als je meerdere kinderen te behandelen hebt. Daarnaast kun je ook bij de apotheek een anti-luizenshampoo halen en dit combineren met de nat-kam-methode. *Hier* vind je een overzicht van mogelijke behandelmethodes.

Taboe?

Mensen hebben nogal de neiging zich te schamen als hun kind luizen heeft – of iemand anders te veroordelen als hun kind luizen heeft – . Je krijgt echter geen hoofdluis door een gebrek aan persoonlijke hygiëne, het is meestal een geval van brute pech. Hoofdluis draagt ook geen besmettelijke ziektes met zich mee, het veroorzaakt alleen een boel jeuk. Wondjes die veroorzaakt worden door het krabben, kunnen natuurlijk wel gaan infecteren, daarom is het belangrijk om hoofdluis zo snel mogelijk te behandelen.

Kun je preventief iets doen?

Veelvuldig de haren wassen heeft geen zin, want luizen worden niet weggespoeld door gewone shampoo en water. Wat je wel kunt doen, is kiezen voor een natuurlijke shampoo met essentiële oliën met citrusgeuren, geuren waar luizen absoluut niet van houden.

eko kid shampoo. luizen, biggreensmile

 

Wij gebruiken regelmatig de Prevent Shampoo van Eco.Kid. Eco.Kid is een Australisch merk dat verzorgingsproducten op de markt brengt, geschikt voor de gevoelige kinderhuid. Bovendien zijn ze voorlopig het enige merk ter wereld dat het label van biologische luizen- en neten bestrijding heeft. De shampoo werkt preventief tegen luizen, op een natuurlijke manier. Het bevat dus geen kunstmatige geur- en kleurstoffen, parabenen of andere chemische stoffen, maar bestaat voor 99.47% uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien is het een van de fijnste shampoos die we al getest hebben in onze 6-jarige carrière als ouders. Het ruikt heerlijk, je hebt er erg weinig van nodig en de haren van de kinderen zijn na de wasbeurt echt ongelofelijk zacht, glanzen én zijn makkelijk doorkambaar. Het is een kindershampoo, dus geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Of de shampoo in de ogen prikt, weet ik niet, de fase dat ze niet flink omhoog kijken bij het uitspoelen van de haren, zijn we hier gelukkig net voorbij!

 

ecokid, wax, luizen, australieNaast de Prevent Shampoo gebruiken we – het is te zeggen, gebruikt ons Kind 1 – de Eco.Kid Tuff Stuff Strong Styling Shield. Probeer dat maar eens 10 keer vlot na elkaar te zeggen.

Wax dusWax met dezelfde frisse citrusgeur als de shampoo, die dus ook preventief werkt tegen luizen. Mooi meegenomen toch? Wax die bovendien echt strong is en het kapsel de hele dag in model houdt, in tegenstelling tot allerlei gels die we al uittestten. En oh ja, het wordt geen vettige boel, ’s avonds is het vlot uit de haren te wassen. Zoon blij, wij blij.

 

 

 

 

 

wax , ecokid, luizen

Het productgamma van Eco.Kid bestaat uit nog meer producten, zoals anti-luizenshampoo en een luizenkam, maar ook een bodylotion die insectenwerend werkt. Te onthouden voor volgende zomer. Je kunt het hele assortiment terugvinden bij een van mijn favoriete webshops, waar je ook bij ieder product de nodige informatie kunt vinden.

Hadden jullie al eens af te rekenen met luizen? Hoe pakten jullie het aan? Zijn er nog huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes die een oplossing boden? 

 

 

Related Posts

6 Comments

  1. Ik heb als kind nooit luizen gehad, maar telkens onze kinderen er nu mee thuiskomen, heb ik ook prijs. Gek word ik ervan. Het idee dat er beestjes op je hoofd leven. Brrrr.
    Wegens gevoelige (hoofd)huid en omdat ik tegen pesticiden ben, weiger ik luizenshampoo van dat soort te gebruiken. De anderen op de markt zijn op basis van oliën. Geloof me, wat ze ook beloven, bij geen enkele zijn de luisjes dood! Het heeft dan ook geen zin om daar geld aan uit te geven. Het alternatief is olijfolie. Smeer de haartjes, of beter gezegd, doordrenk ze met olie en dek af met plastic folie en een douchekapje. Dit gedurende 4u voor het beste resultaat. Uitspoelen, wassen en de nat-kam methode toepassen. Daarna ELKE dag controleren. Hier is dat standaard bij het haren kammen. Haren uitspoelen met azijn ipv crèmespoeling, gezond én superzacht! En dagelijks etherische olie van lavendel of teatree achter de oren smeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: