Alaaf! Hoe overleef ik een carnavalsoptocht met kinderen – 7 tips

Nog goed een week en dan is het weer zo ver. Carnaval! Ik kom zelf niet uit een streek waar carnaval echt gevierd wordt, maar mijn Brabantse Wederhelft heeft de liefde voor carnaval aan al onze gezinsleden doorgegeven. Vroeger – lees: in een kinderloos tijdperk –  stond carnaval gelijk aan een paar dagen heel veel bier verzetten en gek uitgedost door de stad lopen om van café naar café te trekken. Na drie dagen was de kater niet meer te overzien en het geld op. Nu gaan we naar een optocht kijken en vieren we kindercarnaval met appelsapjes en chocomelk. Wat gelijk blijft, is dat we nog steeds evenveel plezier hebben. Wij kijken dan ook ieder jaar reikhalzend uit naar de optocht en gaan verkleed mee de polonaise dansen.

carnavalgroep10 tips die ik je wil meegeven om op een ontspannen manier, mét kinderen, naar een carnavalsoptocht te kijken:

1/ Zoek een kindvriendelijke optocht

In heel veel Belgische en Nederlandse steden wordt er een optocht georganiseerd. Een hele reeks praalwagens rijdt voorbij. Muziek, felle kleuren, gekke acrobaten, kortom, de kinderen kijken hun ogen uit. Persoonlijk hou ik heel erg van de optocht in Weert (NL).  De thema’s zijn er niet al te politiek geïnspireerd en er hangt een heel ontspannen sfeer. Bovendien kun je op veel stukken van het parcours de kinderen met een gerust hart laten spelen omdat er zoveel groenzones zijn.carnavaloverview

 

2/ Investeer in verkleedkleren

Gek zijn is gezond en al helemaal met carnaval. De verkleedkoffer is hier het meest gegeerde speelgoed in huis. Het zet de kinderen aan tot rollenspellen, het stimuleert hun fantasie. Dus zelfs al ben je geen fanatieke carnavalsvierder, dan nog is het interessant om in huis te hebben. Verkleedkleren hoeven niet duur te zijn, je vindt ze tegenwoordig in iedere winkel, in allerlei prijsklassen. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan, maar dat is (nog) niet aan mij besteed.

2b/ Zorg dat de kinderen warm genoeg aangekleed zijn
Wij kopen verkleedkleren altijd een maat te groot. Zo kunnen ze er onder nog een dikke broek en een fleecetrui dragen. Onze little princesses worden er immers niet blij van als ze over hun mooie jurken een winterjas moeten aantrekken, dan zie je niets meer van de hele outfit. Trek ze, ongeacht de outfit, steeds stevige winterschoenen aan. Koude voeten verpesten alles. Echt.

carnavalwarmaankleden

3/ Schmink de kinderen (en jezelf) 

Kinderen vinden dit geweldig. In een handomdraai worden ze een nog echtere piraat of krijgen ze extra sterallures. Schminken is niet moeilijk, vooral als je in je achterhoofd houdt dat wij veeleisender zijn dan de kinderen zelf. Onze kinderen vinden een hele dag met schmink oplopen ook fijn, terwijl dat ze een masker na een paar minuten al beu zijn (te warm, te strak, te kriebelig,…)  Investeer wel in goede schmink. Die heeft een goede pigmentatie, geeft geen irritaties én is makkelijk af te wassen. Mijn voorkeur gaat zonder twijfel uit naar Snazaroo.

schminkroelandschminkwf

4/ Zorg voor voldoende hapjes en drankjes

Naar een optocht gaan kijken, dat is een feest. Bij een feest horen hapjes en drankjes. Wij namen vorig jaar een bolderkar mee, met daarin allerlei bakjes lekkers. Denk aan blokjes kaas, schijfjes komkommer, salami, kerstomaatjes,… Uiteraard konden chips en snoepjes ook niet ontbreken, maar dat hielden we voor het einde, kwestie van buikpijn te vermijden. Vergeet ook geen vochtige doekjes voor de plakkerige handjes.

carnavalbolderkar

5/ Neem een potje mee

Een optocht kan lang duren. Als je, net als wij, met meerdere kinderen op stap bent, dan wil je niet elke keer de hele bende mobiliseren om een luidruchtig café binnen te stappen voor een plaspauze. Wij namen gewoon het potje mee en gooiden het leeg in de struiken. Ok, ik snap dat dat op een bepaalde leeftijd niet meer kan, maar bij kleuters werkt dit prima.

6/ Denk ook aan de terugweg

Logischerwijs kun je je auto niet vlakbij de route van een optocht parkeren. Op de heenweg zijn de kinderen nog enthousiast en leggen ze die afstand met gemak af. x-aantal uur later is dat een ander verhaal. Een middag buiten staan, veel indrukken krijgen en van hot naar her rennen om toch maar niets te missen, het vergt veel energie. Als je de kinderen niet kunt tillen, vergeet dan zeker de kinderwagen niet.

7/ Hou rekening met je kinderen

Hoewel wij alles superleuk en fantastisch vinden, kunnen de luide muziek of sommige praalwagens behoorlijk intimiderend zijn voor jonge kinderen. Respecteer dat. Ga op een grotere afstand staan of vertrek vroeger als je merkt dat het genoeg geweest is.

 

carnavaldansen

Geniet! Het is zo’n leuke dag en het wordt alleen maar extra leuk als je dat met je kinderen kunt delen. Vieren jullie uitbundig carnaval of beperkt het zich tot het carnavalsfeestje op school? Maken jullie zelf een outfit? Waar gaat de voorkeur van jullie kinderen naar uit?

 

 

 

 

 

Related Posts

5 Comments

  1. voor het eerst vraagt mijn oudste nu om een verkleedpak. Eén van spiderman uiteraard. Ik stond daar eerst weigerachtig tegenover, maar aan de andere kant: waarom ook niet? Je tips vind ik heel handig, vooral van dat potje al vindt hij “tegen een boom plassen” het spannendste van de meeste van onze uitstapjes 😀

  2. Ik kom ook uit een non-Carnaval regio, manlief uit Brabant maar heeft er ook niet zoveel mee (ja, die bestaan dus ook). Maar de traditie is dat de hele familie gaat kijken bij zijn opa en oma in het dorp. Een kleine, maar leuke optocht, dus daar gaan we ook dit jaar weer naar toe. Ik ben nog op zoek naar gehoorbeschermers voor kids, want ons dametje was in tranen vorig jaar…..

    1. Ja het gaat vaak erg hard he. Dat is de reden waarom wij met de kinderen niet meer naar van die kindercarnavalsfeestjes gaan die in een zaal gehouden worden. Die muziek staat meestal belachelijk hard. Het is intimiderend voor de kinderen én het is ongelofelijk slecht voor de oren!

  3. Ah wat gezellig! Wij vieren bijna nooit carnaval en dat vind ik jammer. Hopelijk komt daar gauw verandering in, wanneer dochterlief oud genoeg is om mee te stappen. 😉
    ik kijk er al naar uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: