Iedere dag Knutseldag #8: Kerstballen

Sinterklaas is het land uit, dus de kerstboom mag van de zolder gehaald worden. Hoera! Ja, wij  – lees: De Wederhelft – halen die van zolder, een kunstkerstboom dus.

Vorige week maakten we al kerstkransjes voor in de boom, deze week knutselen we kerstballen.

Benodigdheden:

* Plastic ballen. Wij gebruikten er van het merk Rayher, onder andere te koop bij Ava. Ze bestaan in verschillende formaten en zijn per stuk te koop, dus je kunt zelf combineren.

* Glitters. Ik vond gouden en zilveren glitters bij de Action.

* Glinsterende figuurtjes. Deze kocht ik eveneens bij bovenstaande winkelketen.

* Gekleurd lint.

kerstballenmaken

Hoe ga je te werk?

* Leg de ballen open op tafel. Giet 1 helft voor 1/3de vol met glitters.

kerstballenmaken2

* Leg daar boven op een aantal glitterfiguren.

* Sluit de bal. Kleef aan de onderkant van de bal een klein plakbandje om te vermijden dat hij openvalt als hij uit de boom valt. Wij lijmden de bal dicht met secondelijm omdat Kind 3 en 4 nogal geneigd waren om ze telkens opnieuw open te doen. DOE DIT NIET. De lijm zorgde ervoor dat het eindresultaat wat doffer werd dan gehoopt. Nog steeds mooi, maar iets minder bling bling.

* Maak tenslotte een gekleurd lintje vast aan de kerstbal en hij is klaar om in de boom gehangen te worden.

kerstballeneindresultaat

 

Was dit leuk om te doen? Ja. De kinderen vonden de glitters geweldig, niet in het minst door de statische elektriciteit die ervoor zorgde dat ze zelf veranderden in een discobal. We waren op amper 10 minuutjes klaar en maakten 2 kerstballen per persoon.

Zijn er variaties mogelijk?  Absoluut. Je kunt de ballen opvullen met stroken gekleurd papier, veertjes, wattenbolletjes om sneeuw na te bootsen,…  In principe kun je ze dus helemaal in de stijl van je kerstboom opvullen. Onze stijl is vanalles en niets, vandaar de glitters en de kleurtjes. 

Staat jullie kerstboom er al? Wit en strak of een mengelmoes van allerlei kleuren: hoe versieren jullie? 

Related Posts

5 Comments

  1. ik heb dit jaar met de kindjes kerstballen gemaakt van papier-maché (of hoe noem je dat). Het was erg fijn, met alle drie (mijn jongsten zijn paar maanden jonger dan jouw tweeling). Het lijmen van het papier op de ballon deed ik enkel met mijn oudste, toen de kleintjes een dutje deden. Maar het schilderen was een grote hit voor alle drie…

  2. volgend weekend haal ik hem van zolder. na 2jaar. Geen tips om grijpgrage,ontdekkende handjes van een 16maander van de kerstballen te houden?
    😉
    onbreekbaar, goud en rood met veeeeeel lichtjes. Dat is onze stijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: