Lijstjestijd – Onze top 5 van leukste uitstappen met kinderen

Omdat we het deze week toch over ontspannen hebben in de #boostyourpositivity challenge, tijd voor een lijstje. Een klein overzicht van wat voor ons gezin de leukste uitstapjes zijn – lees: ontspannend, zowel voor kroost als ouders, en liefst in de buitenlucht.

1. De Efteling

Wij hebben afgelopen jaar een abonnement genomen op de Efteling. Omdat het zo’n leuk park is. Omdat het voor onze kinderen, die nogal broekschijters zijn, ook super leuk is.  Omdat luisteren naar het verhaal van de Sprookjesboom het hoogtepunt van de dag is. Omdat ze de vriendelijkste medewerkers van de Lage Landen hebben. In dit park geen gedoe omdat je niet per kind een volwassene voorzien hebt vooraleer je op een attractie mag. De Efteling is gewoonweg gemaakt voor grote gezinnen met kleine kinderen!  Ohja, en ook niet onbelangrijk, je wordt niet van begin tot einde geconfronteerd met souvenirstandjes en winkeltjes.

P1000180  P1000230

2. De Lilse Bergen

Een grote plas water met zandstrand en speeltuin. Meer moet dat niet zijn. Afgelopen zomer hebben we daar behoorlijk wat dagen doorgebracht. Modder maken, riviertjes aanleggen en in het water spetteren. Ok, we kunnen nu nog geen boek lezen, want dan gaan Kind 3 en 4 de hort op, maar het is echt wel super ontspannend. En op fietsafstand van thuis.

IMG_2483

3. De zee

Toegegeven, ik ben geen ‘meisje van de zee’, hoewel ik er geboren ben. Maar nu we kinderen hebben, geniet ik er wel met volle teugen van. – en zo handig dat mijn ouders op wandelafstand van het strand wonen- . Alles is voorhanden: water, zand, schelpen en de Ola-ijswagen die op tijd en stond voorbij rijdt.

Ook in de winter is het genieten. Alleen is het dan een kunst om de kinderen uit het water te houden. Zo hebben we ze afgelopen november in hun onderbroek naar huis moeten laten wandelen** omdat ze iets te enthousiast van pootjebaden gedaan hadden. Maar hé, ze zijn er niet ziek van geworden dus het zal goed geweest zijn voor hun weerstand. Of zoiets . Sindsdien nemen we in ieder geval altijd een handdoek en reservekledij mee.

P1010485 108

4. Het kabouterbos in Kasterlee

Onze vaste stek, zo om de paar weken. ‘Maar wat is er dan zo speciaal aan dat bos?’, hoor ik je denken. Wel, de bomen. De bomen in het Kabouterbos hebben allemaal luchtwortels. Ideaal om onderdoor te kruipen, op te klimmen en aan te slingeren. Zelfs onze kinderen die iets nogal snel eng vinden, kunnen zich hier helemaal uitleven en ontpoppen zich tot ware aapjes. Als je het wandelpad volgt, wijzen kabouters je de weg. Kortom, succes gegarandeerd en het levert nog eens mooie foto’s op ook!

P1010223

5. Het Stadspark in Turnhout

Is dit een heel speciaal park? Nee, maar het is het enige park dat ik hier in de buurt ontdekt heb. Je kunt er best leuk wandelen – mijn favoriete seizoen hiervoor blijft de herfst – en in het weekend rijden er miniatuur stoomtreinen. Is het spectaculair? Nee. Is het leuk? Echt wel. Aan de ingang van het park staan een aantal standbeelden. Ik ga er iedere keer kijken met de kinderen en vraag dan wat zij er van vinden, in een poging hen enige vorm van kunst en cultuur bij te brengen. Waar het antwoord eerst: “lelijk” of “mooi”was, krijg ik nu al meer genuanceerde opmerkingen: “Het is lelijk, maar toch mooier dan die vuilbak daar”. Je ziet, een toplocatie voor de algemene ontwikkeling 😉

IMG_2518 P1120183

Heel vaak blijven we ook gewoon thuis. We hebben het geluk vrij ruim te wonen en zoals al eerder gepost, alles is hier kidsproof. Ook de tuin dus. De leukste momenten zijn eigenlijk als ze met z’n vieren in de zandbak zitten en wij ook gewoon wat in de tuin kunnen rommelen. Op de picknicktafel een paar kommen met tomaatjes, kaasblokjes, chipjes en olijven, een fris pintje voor ons en citroenlimonade voor de kinderen.  Meer moet dat niet zijn om te ontspannen.

Ik voel de lentekriebels al opkomen 🙂

**Toevoeging van mijn Wederhelft na het lezen:  Onze kinderen zijn niet in hun onderbroek naar huis gewandeld. Nee, we hebben ze in de buggy gezet en in onze jassen gewikkeld. Voor jullie denken dat we helemaal zot zijn 😉

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: