Ouderschapsverrassingen #7: 22:23 en 05:17

Ouderschapsverrassingen. Er zijn van die dingen waar je niet bij stilstaat voor je kinderen hebt. In je hoofd loopt het nu eenmaal vaak anders en vlotter dan in de praktijk. Niet dat dat erg is trouwens, het houdt je scherp zullen we maar zeggen.  De overige blogs in deze rubriek kun je *hier* teruglezen.

Iets wat ik nog steeds niet helemaal snap, dat is die ingebouwde klok van onze kinderen. En het feit dat die in een andere tijdzone ingesteld is volgens mij. Onze kinderen worden nogal eens wakker ’s nachts. Ook ’s morgens zijn ze voor dag en dauw al op de been. ouderschapsverrassingen, slapenTot zo ver kan ik volgen. Onze kinderen houden niet zo van het concept slapen, maar het wordt beter en beter. Hout vasthouden. Wat ik echter niet snap is dat ze altijd op exact hetzelfde tijdstip wakker worden.

Toen onze jongste twee net geboren waren, sliepen we sowieso bitter weinig. We probeerden dan ook met de kinderen mee naar bed te gaan ’s avonds, kwestie van er niet helemaal aan onderdoor te gaan. Steevast werd ons Kind 1 wakker als wij net goed in slaap gevallen waren. Op den duur hoefden we niet eens meer op de klok te kijken. Hij gaf altijd een schreeuw om 22:23u.  Eerst dachten we dat het toevallig was, maar het was echt maanden na elkaar zo.

Ongetwijfeld heeft het er mee te maken dat hij elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gebracht werd en dat hij om 22:23 dan net in of uit een bepaalde slaapfase kwam. Maar toch. Het was nooit kwart over tien of half elf, maar echt 22:23.

Fases gaan gelukkig voorbij en ’s nachts hoeven we nog maar zelden op te staan voor de kinderen. Ah nee, als ze ons nodig hebben, dan kruipen ze zelf tussen ons in, compleet met kussen en knuffels. Lang slapen doen ze echter nog steeds niet. De laatste weken wordt Kind 3 steevast om 5:17 wakker om te plassen. Geen probleem, ware het niet dat hij dat dan ook meteen als start van de dag ziet. Ook hier kunnen we zonder op de klok te kijken meteen zeggen hoe laat het is.

Zotjes toch?

Hebben jullie kinderen ook van die nachtelijke acties telkens op hetzelfde tijdstip? Begint jullie dag ook altijd op hetzelfde moment? Iemand tips om de innerlijke klok van ons kind van 5:17 naar 6:17 te verzetten? Ze zijn meer dan welkom 🙂

Related Posts

6 Comments

 1. Geen gouden tip, maar wel herkenbaar. Tuur wordt regelmatig ’s nachts nog eens wakker en is ’s ochtends heel vaak rond zes uur wakker. Zal ooit wel beteren denk ik dan maar terwijl ik de zoveelste koffie van de dag drink 😉

 2. Wij ‘verplichten’ de jongetjes enkele jaren terug om na hun ochtendplasje om 6 uur terug in hun bed te gaan en echt nog te proberen om te slapen. Of op zijn minst wat ‘verder te rusten’ totdat we kwamen zeggen dat het oké was om uit hun bed te komen.
  Die blaas van hen (en vooral van de middelste) stond echt op uur 😀 En als we ze lieten doen, zetten ze het kot al op stelten vanaf 5u 😀
  Van zodra ze de klok konden lezen werden er afspraken gemaakt à la ‘vanaf 7u30 mogen jullie elk in jullie eigen kamen rustig een boekje lezen en vanaf 8u mogen jullie samen spelen’. Zo konden wij ook nog een beetje slapen tot 8u. 😀

 3. Ik begrijp wat je bedoeld, hier ziet de jongste nog steeds het nut van slapen niet in, en elke avond als hij in bed ligt, stelt hij dezelfde vraag of we eens even kunnen uitleggen waarom hij elke dag moet gaan slapen, want dat snapt hij absoluut niet ? Hier gaat het met periodes van goed slapen tot 6u-6.15u of van vroeg wakker zijn (zo ergens rond 5u) ? Hier bracht de Sint een wekker met licht en geluid en na enige gewenning, lukte het redelijk, intussen is het hele wekkerverhaal om zeep, laat ons hopen dat deze periode ook weer snel voorbij is en het slapen weer tot ergens rond 6u lukt.
  Grtjs

  1. Hier hadden we met kerst ook een radiowekker gegeven. Roeland en Virginie snappen ondertussen dat ze tot dat er een 7 staat moeten slapen, alleen hebben ze dat slapen al omgezet naar “in hun kamer blijven”. Om 5u-half 6 horen we dan plots gestommel en zitten ze met z’n tweetjes met de playmobil te spelen 😮 Ooit zal het wel beteren zeker? 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: