Iedere dag Knutseldag #3 – Een schilderij voor in de hal

Wij – de kinderen en ikzelf – houden van knutselen.  Als het net zoals vandaag 26 (jawel zes-en-twintig!) graden is, dan verhuizen we gewoon de boel naar buiten. Ideaal om alles wat grootser aan te pakken overigens!

Je moet weten dat we, sinds we in 2006 ons huis kochten, ondertussen iedere ruimte onder handen genomen hebben. Iedere ruimte, met uitzondering van de hal. Reden? Die ruimte is zo belachelijk groot dat het ons momenteel nog steeds teveel geld en moeite kost. Zo simpel dus. Gevolg is dat onze hal een saaie eierschaal-kleur heeft met hier en daar een fotootje aan de muur.

Vandaag was de dag bij uitstek om daar verandering in te brengen en we besloten een schilderij voor boven op de overloop te maken.

Benodigdheden:  Een schildersdoek (wij gebruikten 1mx1m), verschillende kleuren verf (wij gebruikten Amsterdam Acryl van Talens), enkele penselen (liefst niet te dun) en een palet.

P1060565

Hoe ga je te werk? 

Ik kneep verschillende kleuren verf op het palet uit. Er lagen meerdere penselen dus de kinderen konden vrij hun gang gaan. Onze insteek was om een knallend schilderij te maken. Ze moesten niet iets specifiek gaan schilderen, maar vooral experimenteren met kleur. Kind 1 en 2 begonnen elk aan een kant van het doek en werkten zo naar elkaar toe.

Toen ze ongeveer halverwege waren, kneep ik witte verf op het palet erbij. Zo konden ze nieuwe kleuren mengen en ontdekken.

 P1060562

P1060569   P1060567    

Was het leuk?

Absoluut!  Het schilderen leverde ons een activiteit van maar liefst 2 uur op. Kind 1 en 2 genoten enorm omdat ze helemaal konden doen waar ze zelf zin in hadden. Ze zagen het doek ook steeds mooier worden en dat motiveerde enorm. Kind 3 en 4 mochten ‘oefenen’ op een aparte doek en vonden dat ook leuk. Weliswaar voor een veel kortere tijdspanne, maar dat lijkt me eigen aan de leeftijd. Kortom, schilderen op grote oppervlaktes, het is een aanrader. En het eindresultaat mag er zijn!

P1060559  P1060561

Tips

* Trek zowel zelf als de kinderen speelkledij en -schoenen aan. Uiteraard zit er op het einde net zoveel verf op de kinderen als op het doek 🙂

* Acrylverf kun je verwijderen met water, ook uit de kleren. Maar als je met verf besmeurde kledij in de wasmachine gooit, dan fixeer je de verf en krijg je het er niet meer uit. Best eerst even uitspoelen onder de kraan dus.

* Acrylverf droogt behoorlijk snel op. Spoel daarom na het schilderen je penselen meteen uit onder stromend water.

* In bad was je met warm water en zeep de verfresten op de kinderen zelf er met gemak af.

* Uiteraard kun je dit ook met vingerverf of andere ‘kinderverf’ doen, maar als je op een doek schildert, dan is het resultaat met acrylverf gewoon het mooiste, vind ik persoonlijk.

P1060571

Het eindresultaat, helemaal alleen gemaakt door mijn 3,5 en 4,5 jarige. Morgen in onze hal!

Related Posts

4 Comments

  1. Ik ben, ongezien en al, jaloers op je hal 😀 Wat super leuk dat je zo crea bea bent met je kids. Uitstekende tips ook. Zal er aan denken als ik het een poging waag met mijn peuter 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: