Opgeruimd staat netjes! 5 tips

Kinderen spelen, gelukkig maar. Bergen rommel maken hoort daar jammer genoeg ook bij. En laat opruimen nu niet echt een favoriete bezigheid te zijn van de kinderen. Toch vinden wij het belangrijk dat ze meehelpen. Van dat jong geleerd en zo…

ontploftopgeruimdstaatnetjes

Met deze 5 tips kun je het opruimen vlot(ter) laten verlopen. Mét de hulp van je kinderen, zónder dat het een dagelijks terugkerende discussie wordt.

1/ Wees concreet

Zeg niet: “ruim op!”, maar geef een concrete opdracht. Hier is dat meestal iemand die de Duplo in de blokkendoos doet, iemand die de spullen van het keukentje verzamelt, iemand die de poppen weer opbergt en de laatste ruimt de auto’s op. Concrete opdrachten zijn veel makkelijker te vatten voor jonge kinderen. Daarnaast lijkt het ook niet zo onoverkomelijk.

2/ Bouw een spelelement in

Het opruimen van de Duplo gaat hier steevast gepaard met een gooiwedstrijdje. De blokkendoos staat klaar en ze proberen om het meest blokken in de doos te gooien. Simpel maar doeltreffend. Het duurt langer om op te ruimen, maar we komen er wel. Bovendien blijft de sfeer goed.

3/ Wat dacht je van een wedstrijdelement?

Onze kinderen willen altijd de eerste zijn. Eerst in bad, eerst uit bed, eerst hun bord voorgeschoteld krijgen, noem maar op. Dus nu doen we wedstrijdjes “wie heeft de meeste auto’s opgeruimd, wie kan het snelst alle rode blokken verzamelen,…” Deze tip werkt niet feilloos, omdat de ‘verliezer’ wel wat tegendraads kan gaan doen. Het is wel een leuke afwisseling.

4/ Zorg voor een duidelijk systeem

Kinderen kunnen alleen opruimen als er een bepaalde structuur is. Zo weten ze hier dat de Duplo in twee rode bakken zit, dat de auto’s in een groene bak zitten en dat de keukenspullen in het keukentje moeten. Heb je geen systeem, dan loop je het risico dat ze de spullen alleen maar van de ene hoek van de kamer naar de andere zullen verslepen, zonder echt op te ruimen.

5/ Help mee

Uiteraard hebben ze de meeste rommel zelf gemaakt, maar help toch een handje mee. Het stimuleert hen om door te gaan. Het gaat immers meer om het principe van het leren opruimen, dan om het opruimen zelf.

En als deze tips niet werken, dan rest er nog steeds de goede oude omkooptruc. ‘Als je helpt opruimen, mag daarna de tv aan’. Werkt altijd.

Helpen ze een keer niet? Dan is dat ook geen probleem. Het blijven tenslotte peuters en kleuters!

Hebben jullie tips om het opruimen vlot te laten verlopen?

Related Posts

4 Comments

  1. Ik ben daarmee begonnen toen Ilja 1,5 jaar was. Hij moest zijn speelgoed opruimen, in het begin nam ik samen met hem een blokje op in zijn handje en loste het samen in de speelgoedbak, tot hij het uit zichzelf deed. Nu weet hij dat de tv of de iPad pas aangaan als het opgeruimd is. Ook hier is een vaste structuur in de speelgoedbakken. Hij weet perfect wat waar moet en ziet het ook als iets verkeerd zit. Ook grappig om te zien als er vriendjes komen spelen en ze samen opruimen, hoe hij dan commandeert wat waar moet komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: