Ode aan soep + mijn 5 favoriete soepen

Soep, ik was er niet zo’n fan van vroeger, maar sinds we kinderen hebben, is soep zo’n beetje de Heilige Graal.

Ik bedoel soep, dat is voor alles goed.

Soep dat is…

…je handen opwarmen aan het kommetje na een koude winterwandeling.

…er in slagen je kinderen groenten te laten eten waar ze anders hun neus voor ophalen.

…je brilglazen laten beslaan door de damp en ze eindeloos weer afpoetsen.

…eerst de balletjes er uit vissen en dan de rest opeten.

…een volledig letteralfabet van vermicelli proberen vormen.

…een huis vol heerlijke geuren.

…de perfecte manier om van alle restjes groenten af te komen.

…lekker lang aan tafel zitten slurpen en de verhalen van de dag horen.

…even heel kort pauzeren, energie opdoen en weer verdergaan.

Kortom, soep, dat is gezelligheid, huiselijkheid en vitamientjes in een.

soepen, soep, eten

Mijn favoriete soepen?

1. Hollandse erwtensoep. Deze soep leerde ik kennen en waarderen via de Wederhelft. Niets zo lekker als een kom snert met rookworst waar je je lepel in recht kunt zetten. Doe daar nog een sneetje roggebrood met spek bij en de maaltijd is compleet.

2. Soep van zoete aardappel. Nog niet zolang geleden ontdekt. Qua structuur lijkt het een beetje op maissoep, maar de smaak is zo veel lekkerder – maar dat is persoonlijk natuurlijk. Ik vond een makkelijk recept op de Libelle-website.

3. Heldere bouillon. Ideaal bij zieke kinderen (en hun ouders) of wanneer het weer wat warmer wordt. Het is voor mij ook een beetje jeugdsentiment, want dit was mijn lievelingssoep bij mijn grootouders. Altijd feest wanneer mémé deze soep maakte! Oma maakt nu ook altijd zo’n soep, met als extraatje stukjes kip er in en die is nu ook de favoriet van onze kinderen. Een tijdloze soep.

4. Preisoep.  Prei is zo’n beetje mijn favoriete groente, ook in preisoep dus. We maken er nooit iets ingewikkelds van, gewoon prei, wat aardappelen en een uitje. Soms mixen we de soep, maar vaak ook niet, het is maar net waar we  zin in hebben.

soepen, preisoep

5. Pompoensoep. Nog zo’n topgroente. Ik krijg hem echter niet verkocht aan de kroost. Ik vind het heerlijk in de oven, samen met pastinaak, zoete aardappel en wortels. Beetje olijfolie er over, tijm er bij en op het einde wat honing er over druppelen. Heerlijk. Maar goed, ik dwaal af, de kinderen vinden het maar niets, maar de soep vinden ze heerlijk. Dit recept van Carolien maakte ik al vaker (al laat ik de kaneel wel weg dan).

 

Het mag duidelijk zijn dat ik gek ben op een goeie kop dampende soep. Hebben jullie nog favoriete recepten die we absoluut eens uit moeten proberen? Laat het me zeker weten, de winter is nog lang!

 

Related Posts

4 Comments

  1. Ajuin en courgette even aanstoven, water toevoegen en bouillonblokje, mixen en klaar. Hier nog prei bij aanstoven is ook een lekkere variant

  2. soep van zoete aardappel. Ha, daar ben ik nu nieuwsgierig naar.

    Ik vind broccolisoep een van mijn basissoepen. Deze week heb ik ook een pittige paprika/courgettesoep gemaakt die ik super lekker vond.

      1. Euh…meestal gewoon bouillonblokje, broccoli en dan wat nootmuskaat.

        Maar recenter ben ik meer allerlei groenten door elkaar aan het mengen. Courgette toevoegen vloekt in elk geval niet bij broccoli en behoudt de hoofdsmaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: