Koffie, koffie, lekker bakkie koffie…

 

Koffie drinken op een hete zomerdag

Op hete zomerdagen drinken we dikwijls liever geen warme drankjes. Het is te zeggen, het drinken van koffie beperkt zich bij mij dan meestal tot een kopje koffie in de ochtend en niet de hele dag door. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om toch dat zwarte goud te kunnen drinken bij tropische temperaturen. Ik ben zelf gek op verkoelende ijskoffie, maar ook een cocktail met koffie behoort tot de mogelijkheden.

Warm of koud weer, het mag duidelijk zijn dat ik – en heel veel mensen met mij – niet zonder hun dagelijkse dosis cafeïne kunnen. Het voornemen is wel om hier in Oostenrijk het drinken van koffie tot een minimum te herleiden, maar ik moet toegeven dat het best zwaar valt.

koffie

Cold brews en ijskoffies

Voor veel mensen start de dag pas na het drinken van een kop koffie. De geur van geroosterde koffiebonen staat gelijk voor de ochtend. Zelfs mensen die niet van koffie houden, houden vaak wel van de geur. Behalve die Wederhelft van mij dan. Die krijgt al koude rillingen van de geur alleen al.

In de zomermaanden hebben we het al warm genoeg, warme koffie willen we dus liever niet. Heb je toch je dagelijkse koffie nodig, dan kun je kiezen voor een cold brew met wat ijs of zelfs een romige ijskoffie. Mijn ontdekking van afgelopen zomer, zo lekker! Koffietentjes bieden vaak koude varianten aan, maar ook thuis kan je genieten van een koude koffie. IJskoffies en cold brews zijn namelijk niet zo moeilijk om te maken. Het gaat er gewoon om om de juiste koffiebonen te kopen.

Milkshakes met een twist

Een ijskoude, romige milkshake smaakt heerlijk tijdens de zomer. Liefst met een extra portie slagroom en wat chocoladekrullen en zo’n chocolade koffieboontje er op. Mij maak je in ieder geval blijer met een milkshake dan met een gewone ijscoupe. Een koffiemilkshake blijft m’n favoriet, al zeg ik ook geen nee tegen vanille.

Door een shot (koude) espresso, zoals de lekkere espresso van illy, aan een vanille- of chocolademilkshake toe te voegen, krijgt die een heel nieuwe dimensie. Je kunt hem zo drinken of nog een scheutje zoete karamel toevoegen voor een nog intensere smaak. Vooral gezouten karamel zou waanzinnig lekker smaken in een koffie milkshake, maar dat heb ik zelf nog niet uitgetest. Jullie wel?

Koffie met een vleugje alcohol

Aaah, die lange zwoele zomeravonden… Hier in Oostenrijk zijn ze er wel kan ik je zeggen. De zon gaat een pak vroeger onder dan in België, maar je kunt wel tot het laatste moment op je terras blijven zitten, met een hapje en een drankje. We proberen iedere dag nieuwe dingetjes uit, kwestie van hier de specialiteiten te ontdekken. Ik hou na een maaltijd ook wel eens van een Italian Coffee, met een scheutje amaretto, maar je kunt natuurlijk ook echte cocktails maken.

De espresso martini is misschien wel dé klassieker onder de koffie cocktails, maar het is absoluut niet de enige variant. Je kunt er op los experimenteren met (koude) koffie, suikersiropen met een smaakje, likeuren en een vleugje alcohol.

Welke varianten op een goede kop zwarte koffie kennen jullie? Kunnen jullie receptjes delen, zowel voor drankjes als in gerechten?

Related Posts

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: