Hoe bewaak jij de balans?

Wil je balans houden, zorg dan dat je elke dag meer dingen doet waar je energie van krijgt dan dingen die energie kosten.

 

Hoe vaak zeg jij nee? Hoe vaak doe je iets terwijl heel je lichaam schreeuwt dat je eigenlijk iets ander wilt doen? Heb jij moeite om jezelf op de eerste plaats te zetten en op tijd  NEE te zeggen?

Tijd om hier iets aan te doen. En weet je waarom? Omdat je het waard bent én omdat je er ook nog eens een fijnere persoon voor je omgeving door wordt.

Balans houden is zo belangrijk. Het is een cirkel, energie en balans. Weet je de balans te houden, dan krijg je meer energie. Heb je meer energie, dan sta je vaak ook sterker in je schoenen om de balans te bewaken.

Weet je, het klinkt allemaal heel makkelijk. Toch worstel ik er zelf mee. Het is telkens weer de afweging maken tussen willen en moeten. Bang zijn om iemand teleur te stellen of om niet aan de verwachtingen te voldoen. Inschatten wat echt belangrijk is en wat bijzaak is. Vooral jezelf niet steeds op het tweede plan schuiven.

Naast heel veel praten met anderen, helpen onderstaande vragen mij heel erg. Wellicht kun jij ze ook zo toepassen:

  1. Als ik nu iets voor mezelf doe, ondervindt iemand daar dan hinder van?
  2. Is het ‘moetje’ in mijn hoofd ook echt een ‘moetje’ of denk ik dat?
  3. Als ik dit tot morgen laat liggen, heb ik dan echt een probleem of denk ik dat alleen maar?
  4. Kan iemand anders deze taak overnemen, zodat er voor mij tijd overblijft?

Deze vragen helpen mij om alles in een correct(er) perspectief te zien en te relativeren. Zijn deze vragen de oplossing voor alles? Nee, maar het zijn wel handvaten en dat is fijn. Ik kan niet alles gedaan krijgen en dat is ok. Ben ik daar altijd blij mee? Nee, absoluut niet. Helpt het mij om wat meer los te laten en wat vaker voor mezelf te kiezen? Steeds vaker.

Ieder stapje is er een.

Hoe bewaken jullie de balans tussen spanning en ontspanning? Tussen kiezen voor jezelf en kiezen voor wat andere willen? Welke tips en handigheidjes werken voor jullie? Deel ze gerust!

amazona

Related Posts

9 Comments

  1. Oeh..ik heb geen tips want ik ben er vreselijk slecht in. Ik ga constant over mijn grenzen heen en doe meer dan ik zou moeten. Ik weet het wel dus dat is wel een klein beginnetje.

  2. Interessante blogpost!
    Ik hou mijn balans door continu af te vragen of het in mijn circel van betrokkenheid of invloed is (zoek maar eens op), mij helpt het enorm.

    Liefs Dewi

  3. Balans, tja het is en blijft een dingetje. maar sosm vind ik de juiste balans, door hem juist even helemaal kwijt te raken

  4. Ik heb al heel lang last van depressie, en door deze vragen af en toe te stellen kan ik weer even relativeren. Al moet ik wel zeggen dat puntje 3 “Als ik dit tot morgen laat liggen, heb ik dan echt een probleem of denk ik dat alleen maar?” wel eens kan zorgen voor uitstelgedrag bij mij. Ik ben dan vrij snel geneigd om het ook echt te laten liggen en dan ‘morgen’ weer dezelfde vraag te stellen.

  5. Balans bewaren kan soms inderdaad lastig zijn. Vooral als ik veel werk heb wil ik mijn eigen tijd nog wel eens vergeten. 1 uurtje eigen tijd pakken per dag is vaak al een heel goed begin om even tot jezelf te komen.

  6. Ik heb een praktijk gehad als gewichtsconsulent en die heette Balans. balans is zo belangrijk, werken is oke, maar je moet ook ontspannen. Omdat ik vanuit huis werk ( dat deed ik al voor deze crisis) is het soms lastig om te ontspannen, ik moet hier goed op letten en daarom ga ik ook een paar weken even helemaal niks doen.

  7. Mooie blog! Ik zit zelf in een burn-out dus de balans was al een tijdje zoek. Ben het nu stapje voor stapje aan het leren. ❤️???

  8. Deze vragen die je als hulp geeft zijn inderdaad eye openers. Goed om eens na te gaan of iets echt nodig is of niet. Bedankt hiervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: